Per Wassberg 1765-1857

Vet någon var denna Per Wassberg är född?  

Per Wassberg född i Värmland 1765 enligt kyrkböckerna i Jämtland. Har sett att många har honom som född d. 25 juni och så även jag tills vidare men det födelsedatumet verkar vara uträknat efter dödboken så det törs jag inte lita på till fullo. Tyvärr har jag allför ofta varit med om att inte det stämmer. Men jag kan ha fel. Jag har i varjefall gått igenom samtliga födelseböcker i hela Värmland i två omgångar utan att lyckats finna honom (Givetvis kan jag ändå missat något om han nu är född där). Jag har hittat några andra Per f.1765 som jag följt till vuxen ålder och senare död utan att ha träffat rätt. Hade en förhoppning om att hitta just “min” Per som skulle ha flyttat.  

—–oOOo—-//(*_*)\\—-oOOo—–

Detta är lite som jag har (insamlat från nätet och övrigt letande) om denna Per:

PER WASSBERG f. 25/6 1765 25/6 i Värmland (?) enligt kyrkböckerna i Fors, d 1857 18/2 i Galantmyran, Graninge (Y). Föräldrar, okända. Återfinns i kyrkböckerna i Fors vid Gussjö sågverk från och med omkring 1818 tillsammans med sonen Olof Persson.

 Från 1821 nämns han tillsammans med Brita Jönsdotter i kyrkböckerna. De är inte gifta och det verkar som om Per har lämnat kvar sin hustru i Värmland enligt flyttbetyg. De får sonen Per tillsammans 1822 och han nämns i kyrkböckerna som oäkta. Flyttar till Graninge 1829. I flyttbetyget i Fors står det om Per: “Är född 1765 uti Warmland, kom år 1814 därifrån. Flyttar till Graninge. Läser innantill. Förstår Salighetsläran. Bevist. Catech. Förhör sistgångne vinter. Den H. Nattvard d 12/4 h.a. Är till lefvernet välfrägdad. Äktenskap: säger sig vara gift men vet ej om hustrun lefver. Härstädes mantalsskriven för innevarande år. Haft koppor af smitta. Fors d 18 Juni 1829. Ol. Grafström”.

 Landbonde i Graninge. 1835 flyttar han till Mon i Viksjö tillsammans med Brita, hennes dotter Ingeborg Ersdotter och sonen Per. Enligt Viksjöbor 1500-1800 är han bruksarbetare – sågkarl vid Västanå bruk. Prästen i Graninge skriver i flyttbetyget att han “åtnjuter till alla delar sitt medhafda prestbetyg med tillägg att han bevistat de årliga husförhören”. De bor inte länge i Viksjö, redan den 29 april 1836 flyttar familjen tillbaka till Åkroken i Graninge. Enligt noteringar i husförhörslängderna läser han med färdighet och har någorlunda begrepp. Han bor i Graninge fram till sin död 18 februari 1857. I död o begravningsboken nämns han F. Bruksarbetaren Enk Per Wassberg på Galantmyran (Enkling och Fattighjon) 91 år, 7 mån, 25 dagar.

Vet du något om denna Per Wassberg så tar jag tacksamt emot uppgifter.

Per Wassberg är morfars morfars farfar till mig så  han är ju en väldigt viktig länk i mitt vidare sökande.

Love

2 comments for “Per Wassberg 1765-1857

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *