Det är tyst och tomt Thorleif…

Jag hoppas du kan ströva fritt nu och göra allt utan att vara rädd för att ramla, plocka dina plommon på lätta fötter… 

Thorleif Hellbom 1924-2011

Vilken otroligt fantastisk berättare Thorleif var och verkligen duktig på att hitta spännande noteringar. Han skrattade faktiskt åt mig när jag lånade Pippis ord om att han var en av världens bästa “sakletare”. Vi hade många släktfrågor och funderingar även om annat hit och dit. Otroligt så många kändisar han fick in i sin släkt och ändå var han lite avundsjuk på några av mina. Vi skojade lite om de i våra mail. Han kämpade febrilt efter att få in Allan Edwall bland annat, även Vildhussen ville han ha med och så naturligtvis Sara Leander. Nu har jag hittat fler kändisar i min egen släkt som jag gärna skulle vilja prata lite med honom om men det går ju inte. Kanske kikar han in och kollar hur det går för våra släkter lite då och då? Jag vet ju att släktforskningen upptog väldigt stor del av hans liv de sista åren. Jag är glad att jag fick ha så stor del i det hela och hjälpa till så gott jag kunde. Vi fick kontakt för några år sedan och han hade funderingar och letade efter mera om sin mormor och på den vägen blev vi vänner. Jag fann en hel del intressant åt honom, så gjorde jag ett släktregister och började… Efter ett litet tags övertalande fick jag honom att prova fylla i registret själv och han frågade ofta om hjälp när han körde fast. Efter några veckors knackande på tangentbordet för att lära sig fylla i släktprogrammet och senare letande efter nya släktingar, var det som om han inte gjort annat. Vi letade reda på släktingar som ledde rakt in i adeln och sedan fortsatte han själv med än den ena kungligheten än den andra. Och plötsligt var det inte bara bönder och torpare i släkten som han tyckte det var lite väl många av under en period.Han brukade skicka uppdateringar till mig om de mest konstiga namn han fått med i sitt register men även en hel del kända namn. Jag fick också lära mig lite historia om det han funnit så det var spännande och intressant med många personer fast de kunde ha de mest sagolika namn. Finns ganska många namn i Thorleifs register som man kan verkligen kan vricka tungan på som till exempel: Aelfthryth, Achy LongHair Eochaid, Arvirargus och Djedbastesankh. Om du hittar in här och läser detta så försök utala dessa namn, det är inte det lättaste.

Till slut började jag nästan fundera på när Thorleif skulle finna en koppling till Moses i vassen….

Den 30 augusti i år (2011) tystnade orden….

Begravningen ägde rum den 27 september i Katarina kyrka på Söder. Jag och Anders sände en bukett med en sista hälsning och fick ett jättefint tack brev från hans familj med både ett fint foto och text. Jag tänker därför avsluta detta inlägg med en bit ur brevet, några rader som Thorleif själv skrivit på sin blogg för ca tre år sedan.

“Snart får jag väl tillbringa mina somrar på en bänk under kastanjerna på Katarina kyrkogård. Eftersom jag tänkt mig ett liv efter detta, utströdd i minneslunden, kanske jag kan behöva en viss tillvänjning.

Såna där efter-döden-ritualer känner jag inte alls till. Måste man boka tid för att bli utströdd? Är en präst eller kyrkvaktmästare närvarande eller kan man bara komma knallande med en urna under armen? Hur går själva ströandet till? Tar man en grabbnäve aska och gör svepande rörelser som en gammaldags såningsman? Eller har man en liten sked eller skopa och pytsar ut lite här och var?

En gång skrev jag en sur krönika om två tjejer som barbröstade låg och solade sig i minneslunden. Mitt under högmässotid dessutom. När jag ligger där utströdd får de gärna återkomma. Sen kan de gå hem med nåra korn av mig på ryggen.

Aska är ju bra för komposter. Man ska varva ogräs, matavfall, kalk och aska. Där kunde man göra lite nytta. Bli utströdd sen över rabarberlandet. Kommer rabarbern att ärva mitt DNA? Surt, sa räven!”

02 Apr 2008 06:56:45
Thorleif Hellbom

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *